Каква е мисията на интериорното стилизиране?


Интериорното стилизиране на пространство - дом, офис, градина, публично пространство, е процесът по изграждане на визията и характера на пространството.



Интериорното стилизиране се различава от интериорния дизайн. В практиката днес най-често интериорният дизайн е проектиране с общ характер, като обикновено се използват готови или полуготови модели и визии в модерен стил. Пространството се проектира архитектурно, визуализира се графично и след това проектът се реализира физически. Не се набляга на декор. Цветовете са стандартни, модерни. Мебелите могат да бъдат изработени по поръчка или доставени от трето лице. Фокусът на визията най-често е ново, практично, модерно, изчистено, популярно, стандартно.



Интериорното стилизиране има друг фокус. Целта на интериорния стилист е да създаде характера на пространството и да го направи уникално и различно от всяко друго. Стилизирането може да бъде цялостно и да включва цялостно изграждане или промяна на пространство – избор на мебели и разположението им, цветове, форми, текстури, декор; може да бъде и частично и да набляга на декора. Стилистът изгражда концепция, като първо се консултира с клиента си и от неговите представи и желания създава опорни точки на проекта.



Ако пространството е дом, задачата на стилиста е да отрази човека, който ще обитава дома в интериора и декора и да създаде атмосферата, в която ще се чувства най-комфортно и у дома. Ако пространството е работно, стилистът изгражда концепция за интериор и декор, които едновременно да пасват на хората, които ще ползват пространството за работа, също и да бъдат максимално функционални и подходящи за концентрация и креативност. Външните пространства са друга категория, която е особено предизвикателство пред стилиста, защото стилизирането им е както създаването на усещане за уют, комфорт и естетика, така и съобразяването с метеорологичните промени, съответно елементите на стилизирането трябва да бъдат издръжливи.



Стилизирането на различните публични пространства изисква различен подход – ресторанти, кафенета, барове, учебни заведения, градски пространства, зали за събития, ко-уъркинг пространства, лекторни и обучителни зали, здравни заведения, детски заведения и центрове и др. Интериорният стилист изгражда визията на пространството според неговата функция и според хората, които ще го посещават.



Стиловете могат да бъдат безкрайно много – от добре познатите завършени стилове като съвременен, бохо, класически, колониален, шаби-чик, минималистичен, кънтри, рустик, глам, скандинавски, романтичен, етно, индустриален, еклектичен, френски, луксозен, средиземноморски, традиционен, тропически; до всякакви комбинации от тях, в зависимост от човека, който ще обитава пространството и неговия характер.



При интериорното стилизиране няма реалистична визуализация на проектите. Това е така, защото пресъздаването на усещането и атмосферата от идеята на стилиста е почти невъзможна графична задача. Цялостната визия при интериорното стилизиране се изгражда не само от мебелите и цвета на стените, а от много на брой големи и малки елементи, които съчетани заедно оформят уникалния характер на пространството. Стилистът може да представи на клиента си визията за пространството по различни начини. Обикновено това се случва с комбинация от скици и схеми, цветове, текстури и визуални прототипи на основната част от проекта - усещането.



Интериорният стилист не е чертожник. Интериорният стилист е приятел на клиента си. Той не работи с технически идеи, а работи креативно с човека. Неговата задача е да сбъдне мечтите му, да пресъздаде неговия характер в пространството, което ще ползва.

Накратко – интериорното стилизиране е създаването на правилното усещане и най-пълноценното изживяване у човека чрез интериора и декора, които го заобикалят.

Коментари