Boho - бохемско настроение в дома


Всеки стил носи със себе си не просто определени правила на обзавеждане и декориране, а цяла философия и стил на живот.

Снимка: Elle Decor

Концепцията на Boho интериора се улавя в преплитането на различни и в същото време близки по темперамент цветове, текстури и мотиви във феерична симбиоза, която разказва за 60те и 70те години на бохемските движения в централна и източна Европа. Този стил на обзавеждане и декориране носи историята на номада пътешественик, който има душа на свободен артист, носи усещането за богата култура и е еклектичен микс от бохемските неконвенционални стилове на живот.
Снимка: Interiors Online
Boho е много близък до природата и до елемента Земя. Основните цветове, които предават най-добре този стил, са различните тонове на кафяво, червено, оранжево, жълто, зелено, тъмнолилаво, а в по-малките елементи - бяло, черно и сиво. Това са цветовете на Земята, на пръстта, на дърветата и тревата, на камъните и скалите. В Boho няма да видите перфектни линии и изчистени декори, рядко ще видите Boho съчетан с минимализъм. Бохемският интериорен стил е богат на усещания и история. Мотивите са нарочно несъвършени, кривите форми не са случайност, несъвършенството е търсен ефект. Boho се съсредоточава не върху идеалните цели на човека, а върху насладата от несъвършеното настояще.
Снимка: Harpers's Bazaar

При бохемския стил има наслояване на текстури и платове. Задължителен елемент за Boho са автентичните леко изтъркани килими в земни цветове, които често са по няколко, разположени един върху друг, а понякога, в модернизирания и опростен бохемски интериор - бели пухкави килими с несъвършени черни фигури върху тях. Също така присъствието на дърво и камък под каквато и да е форма, а като споменахме форми... Различни несъвършени форми като триъгълници, квадрати, линии, кръгове и ромбове в декора са детайлът, който най-точно запечатва есенцията на този стил. Многото растения в саксии - високи растения на пода или висящи от тавана, са друг характерен елемент. Често ще видите ниски дървени маси с големи възглавници за сядане в Boho обзавеждането. Книги, много изкуство и картини, стари лампи, цветни турски помпони, хамаци и висящи люлеещи се столове - част от характерните декоративни елементи за Boho.
Снимка: House Interior

Разбира се, както всеки интериорен стил, бохемският стил няма категорични закони и граници, защото всяко обзавеждане има основна цел да отрази човека, който ще обитава мястото. Ще срещнете модернизиран Boho, Boho с традиционни елементи, Изчистен интериор със силно изразено Boho присъствие, всякакви комбинации от Boho с други стилови влияния.
Снимка: Nazmiyal Collection


Коментари