Как да стилизираме детската стая?



Нека си го кажем - детската стая е едно от най-трудните за обзавеждане пространства. На пръв поглед изглежда, че няма какво толкова да му се мисли. Нали? Легло, бюро, стол, гардероб, килим и една секция. Готово.



В света на креативния дизайн няма нищо, което става толкова бързо и лесно обаче. Всъщност бъзо може да стане, но няма да е лесно. Всяко помещение има своя функция и хора, които ще го обитават. И дизайнът му трябва да отговаря на тези две неща.


Отговорете си на тези въпроси


  • Колко време детето ще ползва стаята по начина, по който ще я обзаведа?
  • Кои са нещата (предмети, цветове, теми, книги, филми, интереси), които най-добре описват детето ми?
Детето е отделна личност. И стаята му трябва да говори това. То трябва да се чувства себе си в тази стая. Разбира се, ако е още бебе и няма изградени интереси, всичко по-надалоу не се отнася за вас в момента (но ще се отнася съвсем скоро, повярвайте ми, времето лети безобразно бързо!)



Най-оптималният вариант би бил да успеете да съчетаете интериора на детската стая с този на останалата част от дома ви. Това обаче е доста трудна задача и ако се колебаете, винаги е добра идея да се консултирате с интериорен стилист. Той може да изготви цялостна визия на стаята или ако искате вие да свършите по-голямата част от работата, може да ви даде идеи и практически съвети.


Как да избера цветовете?

Тук е моментът, в който трябва да започнете да мислите за характера на детето. Когато избираме цвят за стените на детската стая, не е важно само кои са любимите цветове на детето. Това разбира се е важно, но любимите му цветове могат да присъстват в много други елементи на интериора и декора.



Най-важното в случая е какъв е темперамента на дедето. Дали е по-енергично и постоянно в движение, предимно ентусиазирано да покорява света, обичащо шума, да открива нови чудеса и да се забавлява? Дали е по-спокойно, вглъбено, любопитно, изучаващо чрез четене и наблюдаване,  наслаждаващо се на тишината и собствените си мисли? Тук наистина става въпрос за психология в стилизирането. Защото искаме детето да се чувства добре в стаята, където ще прекарва най-много време, нали?



Няма как да разделим децата на пет групи и да ви кажа за кой тип дете какъв цвят би паснал. Вие най-добре го познавате и трябва сами да усетите кои цветове ще отразят най-точно темперамента му.

Тази задача става още по-сложна, когато децата са повече от едно. Затова е добра идея да се посъветвате и с тях, преди да вземете кардинално решение.


Ето някои насоки

По-спокойни и неангажиращи цветове са всякакви видове синьо, светлорозово, бяло, наситено и светло сиво, бежово, синьо-зелено, светловиолетово.

По-ярки и активизиращи цветове са жълто, оранжево, червено (червеното не е добър избор на цвят за стена), наситено розово, тъмнозелено, наситено тревно зелено, керемидено червено, кафяво, лилаво.

Забавно и интересно решение са детските тапети с рисунки или преливащи се тонове. Ако сложите такъв тапет на една от стените, тя става акцентираната ви стена и останалите трябва да са в по-неангажиращи цветове.


Как да съчетая цветовете?

Със сигурност рядко ще посъветвам някого да боядиса всичките стени на една стая в един единствен цвят. същото важи и за детската стая с още по-голяма сила. Експериментирайте. Ако наемете професионален стилист, той ще може да ви покаже прототипи на стаята в различни цветове и да добиете по-ясна визуална продстава как би изглеждала.



Доверете се на интинкта си. Съчетавайте цветове или от една гама, или близки по температура. Не съчетавайте на стените два противоположни цвята (например зелено-червено; лилаво-жълто; оранжево-синьо). В декора можете да експериментирате и да съчетавате противоположни цветове - когато елементите са малки, атмоферата не се напряга от конфликта на цветове, а напротив - това внася интрига.



Винаги питайте и детето/децата си дали ще се чувстват добре с тези цветове около тях. Защото ще прекарат следващите няколко години заобиколени от този интериор.

Цветове на мебелите

Мебелите са следващата група елементи по големина, след стените. Цветовете им трябва да допълват тези на стените, не да са в конфликт с тях. Може, разбира се, да сте по-дръзки с една мебел и да изберете неочакван цвят за нея, като бюрото или рамката на леглото, или стола. Можете да боядисате някои от мебелите, които вече имате или които сте избрали, но цветовете им не си пасват с цялостната ви идея.


Цветове в декора

В декора можете да бъдете още по-креативни. Пробвайте с два или три основни цвята на декора, които да бъдат допълнени от още сходни до тях или контрастни на тях цветове в малките елементи. Жълто и синьо, зелено и бежово, розово и сиво, светлосиньо и сиво, златно и бяло, светло синьо-зелено и тъмно синьо-зелено... Комбинациите са безкрайни. Помнете - стилът на стаята е огледало на вашето дете. Вземете го с вас, когато пазарувате част от декора - така то ще се чувства част от процеса, ще се забавлява и когато избере поне едно нещо, което ще бъде после в новата му стая, ще чувства, че това наистина е неговата стая и то е имало думата в обзавеждането й.



Когато избирате цялостната палитра от цветове за стаята, помнете, че не всички деца обичат шарено и светло. Съобразете се с комфорта на вашето дете.

Много мебели или малко мебели?

Колко мебели да има в стаята отново зависи от това как детето ще се чувства най-комфортно. На ако има едно универсално правило - както не трябва да има твърде много празно пространство, така не трябва и детето да се чувства натоварето от интериора. С една дума - баланс.



Започнете с най-важните елементи на обзавеждането, които смятате, че ще са му нужни, според възрастта. Когато ги подредите в схема, ще видите колко място ви остава и ще можете да решите дали да добавите още.



Ако искате да спестите място, най-добрите решения са стенни рафтове и кошове. Кошовете могат да стоят дори на открито в ъгъла на стаята, могат и да бъдат прибрани в широка етажерка. А рафтовете на стените не само спестяват пари, но и място, не натежават на интериора, а и могат да бъдат красиво допълнение към него. 


Как да декорирам?

Не пестете от декор в детската стая. Разбира се, правилото за цветовете важи и тук - детето не трябва да се чувства претоварено от интериора. Но целта е да му е забавно и приятно в стаята. Ползвайте рафтовете, перваза на прозореца, бюрото или масата, нощното шкафче и всяка повърхност, която е празна, за да сложите книги, лампи, саксийки с цветя, играчки и други елементи на декор, подходящи за възрастта на дедето. Можете заедно да изберете елементите на декора в стаята му.



Сложете декоративни възглавници на леглото, стола и всички места за сядане. 

Ползвайте стените! Окачете картини, рисунки (би било прекрасно, ако имате рисунки на детето - дори да е вече голямо, стари негови рисунки могат да бъдат забавна заигравка с интериора), снимки, часовник и арт стенен декор.

Последни щрихи

След като сте помислили за всичко това, е време да завършите интериора с последните щрихи. Това са малките неща, за които често забравяме, но са важни, за да завършим стилизирането на стаята: лампата, дръжката на вратата, дръжките на шкафовете и гардероба, килим, одеала, огледало, спално бельо. Всичко това е важна част от декора, която допълва цялостната визия и допринася за характера на стаята.



Последен съвет

Може би най-честата грешка, която хората правят, когато реновират дома си или се нанасят на ново място и правят цялостно обзавеждане е, че се страхуват. Не се страхувайте да експериментирате. Не се страхувайте да създадете уют. Не се страхувайте да направите стаята на дедето си такава, каквато наистина ще му хареса. Интериорът трябва да е жив, истински, креативен и с характер. Чисто новите мебели не ви гарантират уют и приятна атмосфера. Вгледайте се в детето и усетете какви са неговите фантазии. После ги пресъздайте в стаята му.

Това са само някои насоки за стилизирането на една от най-важните стаи в дома - тази на най-важния човек на семейството. Както и да решите да стилизирате детската стая, не забравяйте по време на процеса, че правите това за детето и отразявате неговата личност в интериора и декора. Успех!

Коментари