Защо креативен интериор, когато може да бъде практичен?


Мозъкът ни е разделен на две половини - логична и емоционална. Има два типа хора- Type A и Type B. Художниците са разхвърляни, архитектите са последователни. Рибите са неорганизирани, девите са организирани. Или си артистичен, или си логичен.

Да ви звучи познато? А да ви звучи крайно непознато?

Щом толкова лесно можем да изпаднем в заблудата да генерализираме комплексното човешко поведение с всичките му проявления и с всички възможни стимули и ситуации, които предизвикват различни реакции, и то не на един индивид, а на стотици, хиляди и милиони хора - какво остава за далеч по-простички неща като подхода ни към изпълнението на един проект.

В крайна сметка кое е по-успешно? Да бъдем креативни или да бъдем практични и дисциплинирани? Зависи какво значение искате да прикачите към думата "успешен".

Стилизирането на едно пространство изисква планиране, добра подготовка за справяне с неочаквани проблеми, способност за справяне с логистични задачи, технически познания за цветове, материали и форми. Също така изисква и емпатия, чувствителност, усет за естетика, интуиция, емоционална обвързаност с проекта, смелост да стъпиш над познатите модели на работа и да дръзнеш да предложиш нещо ново, идейно, различно, в което вярваш. За което не си 100 процента сигурен, че ще сработи, но си убеден до мозъка на костите си, че има смисъл да опиташ.

За мен успешен означава този, който е изпълнил мисията си. Успешно стилизиране на пространство е това, което е изпълнило мисията на интериорното стилизиране по принцип - да създаде уникален стил и характер на пространството, които ще накарат човека, който ще ползва пространството, да се чувства специален.

Интериорното стилизиране е изкуство. И, разбира се, всяко изкуство има нужда от планирана екзекуция, иначе остава незабелязано и не влиза в полза на никого. Не може да свърши мисията си. В този смисъл - да, успехът им нужда от логичен и практичен подход. Професионалното отношение към всеки проект е задължително.

Но това е рамката на идеята, която стои зад креативното стилизиране на интериори. Сърцевината е мисията на всеки стилист - да се докосне до човека, за когото изпълнява проекта и да създаде перфектното пространство за него, с характер, подобен на неговия. Това изисква креативно и смело мислене и дързък подход.

Домът ви, работното ви място, заведението, в което обядвате, училището, в което децата ви учат и чакалнята пред лекарския кабинет не са просто помещения с мебели. Могат да бъдат толкова много повече.

Само трябва да се осмелим. Да повярваме, че заслужаваме специално за нас да бъде създаден нашия дизайн. Не се страхувайте, заложете на креативните професионалисти.

Коментари