Растения! Защо? Как?


Растенията са основна част от декорацията на едно пространство. Мен ако питате, докато в стаята няма растения, изобщо не я считам за завършена.



Разбира се, растенията изискват грижа и поддръжка. Това обаче не трябва да ви спира да избирате живи растения за дома и офиса. Същото съветвам и когато става въпрос за ресторанти, кафенета и всякакви публични порстранства. Живите растения внасят в усещането за интериора... Ами, живот. Не се колебайте да изберете живи растения, само защото ще трябва да ги поливате и да внимавате кучето да не ги ползва за тренировки по дъвчене.



Удоволствието от това да обитаваш естетически подредено пространство става пълноценно, когато пространството е истинско и има елемнти на живот. Това понякога включва сдъвканите листа от фикус по пода, да. Но по-често ще се намерите щастливи от заобикалящата ви среда, когато тя не е стерилна и наподобяваща аптека, а отразява личността ви и живота, който живеете там.



Основните правила при избор на растения за дома и работното място са - колко слънце влиза в стаята и колко често сте там, за да поливате растението. Има растения, които трябва да се поливат през ден, има и такива, които са доволни на вода веднъж седмично. Има сенколюбиви растения, които са подходящи за помещения с по-малко пряка слънчева светлина, както и такива, които имат нужда от повече слънце. Някои растения имат нужда от пресаждане през определено време, така че обмислете това добре преди да се посветите на растението, което сте избрали.



Ако декорирате външно пространство като градина, балкон или веранда, изберете издръжливи растения, не стайни.



От естетична гледна точка имам едно правило - достатъчно живи растения. Това означава достатъчно, за да вдъхнат усещането за живот и уют и не прекалено много, за да не натежат в декорацията. Обикновено за всяка стая аз избирам едно голямо растение в кашпа и няколко малки в саксии - колко точно зависи от големината и функцията на стаята. Някои стаи, като баня и тоалетна, могат да минат и без голямо растение, въпреки че аз винаги рискувам и експериментирам с високи растения навсякъде.



Ако голямото растение ви се струва твърде гояма отговорност, можете просто да сложите цветарник на няколко нива с три-четири саксии средно големи растения. Или масичка за саксии с няколко малки саксии.



Обикновено най-подходящото място за големите растенията са ъглите на помещението. Можете да долепите растението до дивана, леглото, витрината или друга мебел. Това разбира се зависи и от нуждите на растението от светлина, освен от естетическото подреждане на елементите в помещението.



За саксиите добри места са рафтове, етажерки, отворени витрини, перваз на прозорец, поставки и масички за саксии, разбира се всички видове маси - маси за кафе, помощни и крайни масички, конзолни маси и комоди... А ако се чувствате по-смели - защо не окачени с въженце на закачалки или директно на стената. Ако помещението има греди на тавана - действайте екстравагантно и закачайте растения! Можете да ползвате стълба за поставка за растения, както и закачалка за дрехи... Всъщност, като се замисля, малко са мебелите и предметите, на които не можете да закачите растение.



В общи линии няма грешни места за растения.

Уверявам ви, че няма да сбъркате с декорирането с растения. Ако всичко това ви идва в повече - пробвайте с едно, например малка саксийка с кактус. Всеки, който съм посъветвала да си вземе малък кактус, скоро има домашна джунгла, която обожава. :)


Коментари